Ahşap Filament Nedir ?

Ahşap Filament Nedir ?

Bu yazımızda sizlerle oldukça dikkat çeken bir filament çeşidi olan Ahşap filament ne olduğunun anlatımını gerçekleştirecez ve ardından ise özellikleri ve kullanım alanları anlatımını gerçekleştirecez. Baskılarda dikkat çeken, oldukça güzel görünümü ve yapısı olan bu filament anlatmaya başlayalım.

Ahşap Filament Nedir ?

Ahşap Filament PLA filament ile ağaç özünün belirli oranlarda bir araya getirilerek oluşturulan, gerçek ahşabın görünümünü, hissiyatını ve kokusunu veren kompazit bir PLA filamentten türetilmiş olan özel bir filament çeşididir. Ahşap filamentte genellikle %70 ham PLA kullanılır iken, %30 ise ahşap tozu, mantar ve toz ahşap kullanılmaktadır. Bu oran üreticiden üreticiye değişiklik gösterse de genellikle üreticiler bu oranlara göre üretim yapmaktadır. Bunların güzel bir şekilde karıştırılması ile Ahşap filament elde edilir. Bu filament PLA özellikleri içerisinde barındırır.

Ahşap Filament

Ahşap filament oldukça dikkat çeken ve 3 boyutlu yazıcısı olanların baskı yapmak istediği özel bir filamenttir ve bunun nedeni ise şu şekilde oluşmaktadır;

  • Ahşap Filament ile baskı alınmış olan objeler oldukça hoş bir görünüşe ve dokuya sahiptir. Ahşap üzerine işlenmiş objelere benzemektedir.
  • Bu filament ile basılan baskılar oldukça aromatik ve hoş bir koku etrafa saçmaktadır. Baskı esnasında bu koşular oldukça fazla olsa da baskıdan sonrada obje üzerinde o kokuyu barındırmaktadır.
  • Ahşap filament renkleri içerisine katılan ağaç türüne göre değişmekte ve biraz arama sonucu oldukça hoş görüntüye sahip olan bir Ahşap filament sahibi olabilirsiniz.
  • Basımı esnasında zorluklar yaratmaz. Özel filamentlerde genellikle baskı sürecinde sıkıntılar oldukça çok olur fakat bu filament baskısında fazla zorluk yaşamazsınız.
  • Ahşap filament katmanlar arasında yapışmada genellikle sorun yaşanmaz ve katmanlar iyi bir şekilde yapışır.

Ahşap filament tercih edilme nedenleri bu şekildedir. Sizin tercih etme nedeni aşağıda yorum atarak hem sayfamızı ziyaret edenlere hem de bize katkıda bulunabilirsiniz.

Ahşap Saatler

Ahşap filamentin baskısı esnasında etrafa yanık odun kokusu yayılmaktadır ve bu nedenden dolayı 3 boyutlu yazıcınızın  baskı yapmış olduğunuz odayı havalandırmanız sağlığınız acısında sizin için iyi olur. Bunun dışında ise Ahşap PLA filamentte göre daha çok kırılgandır. Bunun ana sebebi ise PLA filament arasına gelen ahşap parçaları sağlamlığı azaltmaktadır. Bu nedenden dolayı Ahşap filament daha çok hassastır. Dokusunda yapısında ise Ahşap izlerini taşır. Yapı olarak bilmeyen insanlar için ahşap olduğunu zannetmesi muhtemeldir. Ahşap filamentin de bir çok çeşitte renk vardır. Bu farklılığın nedeni ise filament üreticisinin filamentin üretimi esnasında içeriğine koymuş olduğu ağacın cinsidir. Ahşap filament alınırken bunlara dikkat etmenizi öneririz. Baskı esnasında ise odun parçaları nozzle da tıkanması yapabilir.

Ahşap Filament Özellikleri

Ahşap Filament ile ilgili bilgi vermiş olduğumuz bu yazımızda şimdi ise ahşap filament özelliklerine değinecez. Ahşap filamentin özellikleri şu şekilde oluşmaktadır;

Esneklik konusunda kırılgan bir yapıda olan bir filament çeşididir. Fazla zorlama durumunda kırılma söz konusu olur ve bunun nedeni ise PLA filamentin arasına gelen odun parçalarının boşluk oluşturmasıdır.

Ahşap filament ahşap görünümüne sahiptir ve ev dekarasyonu için ahşap görünümlü objeler yapımına oldukça uygundur.

Dayanıklılık ve darbelere karşı olan dayanımı ise orta derecedir. Yukarıdaki maddede değinmiş olduğumuz durum bunun açıklamasıdır. Sertlik konusunda ise oldukça sert bir yapıya sahiptir.

Baskı ve kullanımı basımı kolay denebilir. Çıkarmış olduğu en büyük sorun ise nozzle tıkanması sorunudur. Bunu da geniş mm nozzle ile çözebilirsiniz.

Aseton ve su gibi maddeler ile çözülmesi söz konusu değildir. Bu filament üzerinde zımpara yapımını uygun bir filament çeşididir.

Baskı için tabla sıcaklığı 45 ile 60 derece arasında olması, 3 boyutlu yazıcının nozzle sıcaklığı ise 210 ile 230 derece de olması gereklidir. Bu değerleri ise Filament markasına göre belirlemekte fayda vardır.

Gıda maddelerinin teması konusunda bu filament uygun değildir. Mutfak gibi gıdaların temas ettiği yerlere yapılacak baskılar için tavsiye edilmez.

Ve böylelikle ahşap filamentin özellikleri bitmiş bulunmaktadır. Eğer sizin de eklemek istediğiniz özellik bulunur ise aşağıdan yorum kısmından yazabilirsiniz.

Ahşap Filament Kullanım Alanları

Bu filament çeşidi genellikle kullanım alanları özel yapım şeyler için kullanılmaktadır. Örneğin evinizin bir köşesine koymak amacıyla çeşitli heykeller yapabilirsiniz. Elinizde bulunan kalemler için kalemlikler basabilir ve ardından ise oyma ağaç görünüşü verebilirsiniz. Çeşitli özel tasarımlar yardımıyla size özel anahtarlıklar tasarlayabilir ve bunu ahşap filamentin dokulu yapısı ile basabilirsiniz.

Ahşap Filament ile Alınmış Olan Baskı

Bunun dışında ise çocuklarınız için ahşap dokulu ve kokulu olan araçlar ve oyuncaklar basabilirsiniz. İç tasarım için ahşap görünümlü iç dekarasyon parçaları basabilirsiniz. Bu filament aldıktan sonra tercih sadece sizi kalmış. İstediğini şekilde ve ebatta baskılar alabilirsiniz. Oldukça özel ve kullanım alanı kısıtlı olan bu filament yine de bir kere de olsa şans verilmesi gereken bir filament çeşididir.

Ahşap Filament

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık