Python Kurulumu Nasıl Yapılır ?

Python Kurulumu

Python Kurulumu Nasıl Yapılır ? yazımızda öncelikle Python ne olduğunu kısa bir şekilde anlatımını gerçekleştirecez ve ardından ise yazımızın asıl nedeni olan Python kurulumu aşaması gececez. Kurulumu gerçekleştirirken adım adım fotoğraflar ile gösterimini gerçekleştirecez ve ardından ise doğru bir şekilde kurulmuş mu diye kontrol edecez. Yazımıza lafı uzatmadan başlayalım.

Python Nedir ?

Python Guido van Rossum tarafından ABC dilinin alt yapısını, ABC dilinden esinlenerek, ABC programlama dilinin eksiklikleri düzenleme getirerek oluşturulmuş, açık kaynaklı ve ücretsiz olan üst düzey bir programlama dilidir. Bu programa dili günümüzde popülerlik bakımından birinci sırada yer almakta ve öğrenmesi ve kodlanması oldukça kolay olan bir programlama dilidir. Anlaşılması ve kullanılması basit olması nedeniyle yeni başlayanlar için oldukça çok tercih edilen bir programlama dilidir.

Guido Van Rossum

Oldukça çeşitli ve farklı kullanım alanına sahip olan Python, insan mantığına oldukça yakın bir dildir. Diğer diller ise makine mantığına yakınlık söz konusudur. Bu programlama dili aslında bir Noel tatilinin boş bir şekilde geçmemesi için yapılan bir projeydi ve ardından ise büyük şirketlerin desteğini arkasına alması ile büyük kitlerin dikkatini çekti ve en önemli programlama diller arasında yer almaktadır.

Python

Python Kurulumu Nasıl Yapılır ?

Bu aşamada Python Kurulumu gerçekleştirecez fakat bu işlemi iki aşamada gerçekleştirecez. 1 aşamada bilgisayarımız için gerekli olan Python yazılımını Web sitesinden indirilmesi aşamasını gösterecez ve ardından ise 2 aşama gelmektedir. İkinci aşamada ise bu indirmiş olduğumuz dosyanın kurulumunu gerçekleştirecez. Lafı uzatmadan başlayalım.

1) Aşama

Öncelikle Python kurulum dosyasını Python kendi sitesinden indirmemiz gereklidir.

Python Kurulumu 0.1

Ardından ise önünüze bir çok indirme link gelecektir ve siz bunlar arasından kırmızı dikdörtgen ile çerçevelenmiş olan en sondaki link indirme işlemine başlayınız. Ardından ise inmesi için bir süre bekleyiniz.

Python Kurulumu 0.2

Ve böylelikle indirme işleminiz bitmiş bulunmaktadır ve şimdi ise kurulum ve ayar kısmına geçiyoruz.

2) Aşama

Şimdi ise kurulum kısmana başlayacaz. Bunun için yukarıda indirmiş olduğumuz dosyaya tıklıyoruz ve ardından Evet diyerek kurulum dosyasının başlamasını sağlıyoruz.

Python Kurulumu 1.0

Kurulumun ilk ekranında bu görüntü ile karşılaşacaksınız. Burada yapmanız gerekenler ise alt kısımda bulunan Install launcher for all users ve Add Python 3.9 to PATH kısmını tik atıyoruz ve daha sonra ise Install Now diyerek bu aşamayı geçiyoruz.

Python Kurulumu 1.1

Bu ekranda ise yükleme işlemi gerçekleşmektedir. Sizin için gerekli dosyaların yüklenme işlemi Python tarafından yapılmaktadır. Bu ekran bittikten sonra ise Next diyerek devam ediyoruz.

Python Kurulumu 1.3

Ve Python kurulumu böylelikle bitmiş bulunmaktadır. Şimdiye kadar yapmış olduğumuz kurulum aşamaları ise aşağıdaki şekildedir.

Python Kurulumu Tamamı

Ve böylelikle kurulum işlemlerimiz bitmiş bulunmaktadır. Şimdi ise Python ile CMD ekranından ilk kodumuzu çalıştıracaz.

İlk Python Kodlarım

Şimdi ise CMD ekranı yardımıyla Python kurulumu tam olup olamadığını test edecez. Bunun için Öncelikle Windows Tuşu + R tuşuna birlikte basıyoruz. Ve ardından ise ekrana şöyle bir görüntü gelecektir.

İlk Kodum 1

Yukarıdaki gibi gelen ekran ile birlikte ekrana cmd yazıyoruz ve Tamam butonuna tıklıyoruz.

İlk Kodum 2

Ve böylelikle karşımıza CMD ekranı gelecektir. 

İlk Kodum 3

Karşımıza gelen CMD ekranı ilk olarak python yazıyoruz ve Enter tuşuna başıyoruz. Bu yaptığımız ile bizim karşımıza bilgisayarda kurulu olan Python sürümü ve özellikler ile ilgili bilgiler gelecektir. Ardından ise print(“omerfarukyildiz.com”) yazıyoruz ve python bize bu kodun çıktısını veriyor.

İlk Kodum 4

Yukarıdakii görsel ise bu dediğimiz aşamaların çıktısı verilmiştir. Ardından ise quit() yazarak python sonlanmasını sağlayacaz. Böylelikle Python kodlama dilinde ilk kodlarımızı CMD ekranında yazmış olduk. Bu kısımda gözünüz korkmasın çünkü python için kullanılan bir çok ide bulunmakta ve bunlar ile ilgili yazılarımız da ilerleyene vakitte olacaktır.

Yazı gezinmesi

Benzer Yazılar

Mobil sürümden çık