1. Anasayfa
  2. Python

Python Nedir ?

Python Nedir ?
Python Nedir ?
1

Python Nedir ? yazımızda öncelikle Python tarihçesine değinecez. Ardından ise Python Nedir ? diyerek Python dilimizin döndüğünce anlatımını gerçekleştirecez. Ardından ise Python kullanım alanları ve avantaj ve dezavantajlarının anlatımını gerçekleştirecez. En son kısımda ise Python programlama diline nasıl başlayabileceğiniz hakkında çeşitli bilgiler ile yazımızı sonlandıracaz. Yine dolu dolu ve  bilgi dolu yazımız ile karşınızdayız ve Lafı uzatmadan yazımıza giriş yapalım.

Python Tarihçesi

Python Nedir demeden önce Python tarihçesine değinelim. Python 1980 yılların sonuna doğru Guido van Rossum tarafından Noel tatilini boş geçirmemek amacı ile hobi olarak ortaya çıkmaya başlamıştır. Ardından ise 1990 yıllarında ise ABC dilinden esinlenerek yazmış olduğu Python dilini, ABC programlama dilindeki kusurlar ve şikâyetleri göz önünde bulundurularak Python programlama dilini bu kusurlardan arındırarak oluşturmaya çalışmıştır. ABC programlama dilinin ortaya çıkarılmasında da yardımcı olan Guido van Rossum, bu dilin nasıl yapıda olduğu ve ne şekilde üretildiğini bildiğinden dolayı Python oluşturulmasında ABC programlama dilinin çok katkısı olmuştur. 2000 yılında Python 2.0 ve 2008 Python 3.0 gibi güncellemeler ile Python dili popülerliği git gide artmaya başlamış ve şuanda ise en popüler diller arasında yer almaktadır.

Guido Van Rossum
Guido Van Rossum

Python Nedir ?

Python Nedir ? denilince akla ilk olarak ismi gelmektedir. Python kelimesi bu dilin ortaya çıkmasını sağlayan kişi olan Guido van Rossum’in izlemiş olduğu ve esinlendiği The Monty Python komedi grubundan gelmektedir. Python nesne yönelimine sahip,  öğrenilmesi oldukça basit ve sade olan, ABC dilinden esinlenerek yazılmış olan, açık kaynaklı ve ücretsiz şekilde kullanımı olan, oldukça popüler olan çok amaçlı ve üst düzey bir programlama dilidir. Python programlama dili en çok tercih edilme ve adından söz ettirmesinin başlıca nedenlerinden birisi de başka programlama dili ile uzun uzun yazacağınız kod satırlarını Python ile basit ve kısa bir şekilde yazma olanağı sunmasıdır.

Python
Python

Bunun dışında ise açık kaynaklı olması ve popülerliği nedeniyle en çok tercih edilen programlama dilleri arasında adını altın harflerle yazdırmıştır. Python içerisinde bir çok kütüphane ve çeşitli uygulama alanları bulundurmaktadır. Python bütün işletim sistemleri ile uyumlu şekilde çalışmaktadır. Çeşitli sorunları ve ihtiyaçları basit bir şekilde çözüm sunan Python programlama dili, avantajları ile ve öğrenme kolaylığı ile kodlama dünyasına yeni ayak basacakları için oldukça uygun bir dildir. Bir çok uygulama alanı ve kullanım alanı bulunan Python, makine mantığından daha çok insan mantığına yakındır. 

Python Nedir ?
Python Nedir ?

Python Kullanım Alanları

Python Nedir ? yazımızın bu kısmında ise Python kullanım alanlarını ele alacaz ve hadi başlayalım.

Python kullanım alanları oldukça çeşitli ve bir çok alana hitap etmektedir. Bunun ne büyük nedenlerinden birisi ise Python oldukça çeşitli kütüphaneleridir.  Python Kullanım Alanları şu şekildedir;

  • Python programlama dili ile veri bilimi ve makine öğrenmesin de kullanılmaktadır. Hatta bu alanlarda ne popüler dillerden birisi Pythondur.
  • Python çeşitli robotik kodlama ve yapay zeka alanında isminden söz ettirmektedir ve dünyada bulunan yapay zekaların bir kısmında Python kullanılmaktadır.
  • Python bulunan Flask ve Django vb. kütüphaneleri kullanarak Web sunucu programlanması yapılabilmektedir.
  • Python oyun geliştirme ve oyun için çeşitli eklenirler yapmayı sağlamaktadır. Python programlama dili ile oldukça popüler oyunların kopyasının yapıldığını Youtobe gibi platformlarda aratır iseniz görecekseniz.
  • Veri madenciliğinde ve büyük verilerin (Big Data) işlenmesinde Python oldukça sık kullanılmaktadır.
  • Web sayfalarından bilgi toplanması ve web sayfalarının taranmasında kullanılmaya müsait olan bir dildir. Bunun  ile ilgili bir çok çeşitte örümcek  yazılımlar bulunmaktadır.
  • Web sayfası geliştirmede de Python isminden söz ettirmektedir.
  • Python prototip hazırlamak için oldukça uygun bir dildir. Müşteriye yapılacak programın temsili halini hızlı bir şekilde yapabilir ve ardından ise bunu sunabilirsiniz.
Python Kullanan Uluslararası Şirketler
Python Kullanan Uluslararası Şirketler

Yukarıda listelemiş olduğumuz maddeler Python kullanım alanlarının sadece bir kısmı ve en popüler olanlarıdır. Bunun dışında kütüphaneler yardımıyla oldukça çok alanda isminden söz ettirmektedir. Biz sizler için en çok duyulan ve en çok tercih edilen kullanım alanları derledik.

Python Avantajları ve Dezavantajları

Python Nedir ? yazımızın bu kısmında ise Python avantaj ve dezavantajlarına değinecez.

Python dilinin avantajlarını sıralayacak olursak şu şekilde sıralamamız mümkündür;

  • Python okunması ve öğrenme bakımından oldukça kolay ve anlaşılır dillerden bir tanesidir. Karmaşık ve uzun kod satırlarından oluşmaz. Oldukça anlaşılır ve kısa bir yapısı vardır.
  • Python kütüphaneleri oldukça kapsamlı ve bir çok işlevi yerine getirme yeteneğine sahiptir. Açık kaynaklı bir dil olmasından dolayı bir çok kişi kendi kütüphanesi oluşturabilmektedir ve bu yüzden bir çok çeşit kütüphane içerisinde barındırmaktadır.
  • Açık kaynaklı dillerden birisi de Pythondur. Bunun dışında ücretsiz bir şekilde kullanılmaya olanak sağlar. Bundan dolayı bakım maliyetleri diğer dillere göre düşüktür.
  • Python bir diğer özelliği ise genişletilebilir yapıda olmasıdır. Diğer dillerle genişletilme olanağı sağlar. Diğer dillerle entegre şekilde çalışır.
  • Python Raspberry gibi platformların kullandığı dil olmasından dolayı nesnelerin interneti de destekler.
2020 Yılında Python Popülerliği
2020 Yılında Python Popülerliği

Python programlama dilinin avantajları bu şekilde oluşmaktadır. Buna eklenecekler olsa da en bilindik ve göze çarpan avantajları bunlardır. Şimdi ise Python dezavantajlarını listeleyelim;

  • Python rakiplerine göre kod satırlarının yürütülmesinde yavaşlıklar yasatmaktadır. Buda bazı durumlarda can sıkıcı bir hal alabilir.
  • Mobil ve oyun geliştirme seçenekleri olsa da Python şu hali ile uygun değildir.
  • Python derleme esnasında hata tespiti yapmaz buda yazılımcılar için can sıkıcı bir durum olabilir.
  • Python diğer rakiplerine göre daha fazla bellek alanına ihtiyaç duymaktadır. Bellek verimli kullanmaz.
  • Python veri tabanı ile etkileşim oldukça sorunlar  çıkarabilmektedir.
  • Tasarım yapma konusunda Python çeşitli kısıtlamalar sunmaktadır.

Ve böylelikle Python avantaj ve dezavantajları kısmımız sonlamış bulunmaktadır. Eğer eklemek istediğiniz kısım olursa yorumlar kısmından yorum atmayı unutmayınız.

Python Nasıl Başlayabilirim ?

Python programlama diline başlamak istiyorsanız bununla ilgili size yardımcı olacak olan Python Kurulumu yazımıza sizi davet ediyoruz. Burada sizin için ayrıntılı bir şekilde oluşturulurmuş anlatım rehberi ile kurulumun aşama aşama anlatımını gerçekleştirecez.

  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_endi
    Beğendi
  • 0
    be_enmedi_
    Beğenmedi
  • 0
    g_l_c_k
    Gülücük
  • 0
    a_k
    Aşk
  • 0
    d_nme
    Düşünme
  • 0
    haval_
    Havalı

Ben Ömer Faruk. Konya'da Yönetim Bilişim Sistemlerinde öğrenim görmekteyim. Yazılım ve Arduino ilgi duymaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir