1. Anasayfa
  2. 3d Yazıcılar

Filament Çeşitleri ve Özellikleri

Filament Çeşitleri ve Özellikleri
Filament Çeşitleri ve Özelleri
0

Filament Çeşitleri ve Özellikleri yazımızda öncelikle Filament açıklamasını yapacaz ve ardından ise Filament çeşitleri ve özelliklerine değinecez. Oldukça bilgi dolu olan bu yazımıza hadi başlayalım.

Filament Nedir ?

Filament çeşitli termoplastik türlerinin FFD tipi 3 boyutlu yazıcıların üretim yapabileceği şekilde şekil verilmesi ile, uygun ölçü ve ebatlarda makaralara sarım yapılarak, FFD tipi yazıcıların hammaddesine filament ismi verilmektedir. Filamentler FFD yazıcı çeşidinin hammaddesidir. FFD yazıcı çeşidi uzun ve belirli kalınlıkta olan filament çubuğunu step motor yardımıyla nozzle kısmına yani erimenin yaşandığı kısma iter. Ardından ise 200 – 250 derece arasında sıcaklık gören filament, nozzle yardımıyla tablaya erimeye başlar ve ardından ise 3 boyutlu baskı oluşur. Bu basım aşamasında filament sürekli olarak makaradan step motor yardımıyla nozzle itilip çekilir. İşte bu şekilde FFD yazıcılarda baskılar alınır.

Filament Çeşitleri ve Özellikleri
Filament Çeşitleri ve Özellikleri

Filament satın almanız ile ilk olarak içerisindeki hava alınmış vakumlu bir poşet içerisinde yer almaktadır. Bu vakumlu poşetin içerisinde ise bir tane nem alıcı bulunur ve poşetin içerisinde nem girmesine yada  bulunmasına engel olur. Poşet açmanız ile birlikte filament bayatlama safhasına girer. Filament çeşidine göre havadaki nem emebilir ve böylelikle bayatlar. Bayatlayan filament baskı almak oldukça zordur ve o filament ile kaliteli baskılar almak olukça zordur. Bu nedenden dolayı poşetten çıkarılmış olan filamentlerin vakumlu poşetlerde saklanması o filament kullanılması için oldukça büyük önem taşıyacaktır.

Pla Oyuncak
Pla Oyuncak

Filament Çeşitleri ve Özellikleri değinmeden önce filament hakkında biraz daha bilgi verelim. Filamentler genellikle makaralara sarılmış halde ve 0.5 kg, 1kg, 3 kg şekillerde satılmaktadır. Bu filamentlerin incelikleri genellikle 1.75 mm ve 2.85 mm şeklinde olmaktadır. Bu mm ise makinasınınız nozzle yapısına göre değişmek ve genellikle 1.75mm tercih edilmektedir. Filament hammaddesinin en çok tercih edilen türleri ise PLA ve ABS filamenttir. Bunların en çok  tercih edilmesinin belirli nedenleri olsa da bunun dışında bir çok filament çeşidi bulunmaktadır. Bu filament çeşitleri ise bu şekilde oluşmaktadır.

  • PLA Filament
  • ABS Filament
  • PETG Filament
  • TPE – TPU Filament
  • Naylon Filament
  • Ahşap Filament

Şeklinde bir çok filament çeşidi bulunmaktadır. Bu filament çeşitlerini alt başlıkta tek tek anlatımını gerçekleştirecez. Hadi başlayalım.

ABS Baskı
ABS Baskı

Filament Çeşitleri ve Özellikleri

Filament Çeşitleri ve Özellikleri yazımızın bu kısmında ise Filament çeşitlerine ve özelliklerine değinecez. Filament bir çok çeşitleri bulunmaktadır. Ev tipi kullanıcılar için en çok tercih edilen filament çeşitleri şu şekilde oluşmaktadır;

  • PLA Filament
  • ABS Filament
  • PETG Filament
  • TPE – TPU Filament
  • Naylon Filament
  • Ahşap Filament

şeklinde filament çeşitleri bulunmaktadır. Bunun dışında ise bir çok daha filament çeşidi bulunmakta fakat bunlar tercih edilmemekte yada ücreti bakımında oldukça ulaşılması güç filament çeşitleridir.

PLA Filament

PLA filament oldukça doğal olan, baskı alınması en kolay olan, insan sağlığına zararı olmayan, filament türlerinden en çok tercih edilen filament türüdür. Baskı alınması oldukça kolay olan PLA filament, doğal maddelerle üretilmektedir. Özellikleri bakımında oldukça kullanışlı olan bu filament, özel filamentlerin ortaya çıkmasının ana sebebidir. Bunun nedeni ise Örneğin ahşap filamentte bir kısmı ahşaptan oluşurken büyük bir kısmı ise PLA hammaddesinden oluşmaktadır.

Pla Filament
Pla Filament

ABS Filament

ABS filament ABS hammaddesinde türetilerek üretilen, oldukça sağlam ve endüstriyel aletler için kullanılan, sağlamlığı ve sertliği ile ismini duyurmuş olan filament çeşididir. ABS filament oldukça sertlik ve sağlamlık gerektiren yerler için oldukça tercih edilen filament çeşididir. Bu filament PLA dan sonra en çok tercih edilen filament çeşididir. Üzerinde aseton ile çeşitli işlemler yapılabilir.

ABS Filament Nedir
ABS Filament

PETG Filament

PETG filament ismi ilk defa duyanlar için yabancı gelse de aslında hayatımıza yabancı olmayan bir filament çeşididir. PETG filament hayatımızda sıkça kullanılan PET hammaddesinden üretilen ve bu PET maddesine glikoz eklenerek oluşan, ışık geçirgenliği oldukça yüksek olan, kırılganlık oranı az olan bir filament çeşididir. PET maddesi gıda ile oldukça sık temasa müsait maddesi ve her gün içmiş olduğumuz pet şişelerde bulunur.

PETG Filament Nedir
PETG Filament

TPE – TPU Filament

TPE maddesinden türetilen TPU filament ikisi de oldukça esnek ve baskı ile şekil değiştirebilen, telefon kılıfları gibi maddelerde kullanılan filament çeşididir. Bu filament çeşitleri esnekliği ile nam salmış filamentlerdir. Bunlar dayanımı da olukça yüksek filament çeşitleridir.

TPE Filament Nedir
TPE Filament

Naylon Filament

Naylon filament üstün bir çekme kuvvetine sahip, yüksek bir erime noktasına sahip, çok düşük bir sürtünme katsayısına sahip bir filament çeşididir. Bu filament çeşidi naylon çeşitlerinde yapılmakta ve dişli ve mekanik parçalar için oldukça uygun bir filament çeşididir.

Naylon Filament
Naylon Filament

Ahşap Filament

Ahşap filament PLA filament ile belirli oranlarda karıştırılmış odun parçalarından oluşan, ahşap dokulu ve kokulu olan özel bir filamenttir. Bu filament ile özel üretim dekorasyon malzemeleri, odun dokulu oyuncaklar  ve odun dokulu RC araçlar üretebilmeniz mümkündür.

Ahşap Filament
Ahşap Filament
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 1
    be_endi
    Beğendi
  • 0
    be_enmedi_
    Beğenmedi
  • 0
    g_l_c_k
    Gülücük
  • 0
    a_k
    Aşk
  • 0
    d_nme
    Düşünme
  • 0
    haval_
    Havalı

Ben Ömer Faruk. Konya'da Yönetim Bilişim Sistemlerinde öğrenim görmekteyim. Yazılım ve Arduino ilgi duymaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
3d Yazıcı Bakım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir