1. Anasayfa
  2. 3d Yazıcılar

Naylon Filament Nedir ?

Naylon Filament Nedir ?
Naylon Filament Nedir ?
0

Naylon Filament Nedir ? yazımızda adı sık bir şekilde duyulmayan ve diğer filament çeşitlerine göre kullanımı az olan Naylon Filament ele alacaz. Bu anlatımda öncelikle Naylon Filament Nedir ? başlığı ile başlayacaz ve ardından ise özellikleri ve kullanım alanlarına değinip yazımızı sonlandıracaz. Lafı uzatmadan dolu dolu içeriğimize giriş yapalım.

Naylon Filament Nedir ?

Naylon Filament isminin özelliklerine sahip olan, üstün bir şekilde çekme kuvvetine sahip olan, çok düşük bir sürtünme katsayına ve yüksek bir erime noktasına sahip olan, termo plastik yapıda olan polimer olan filament çeşididir. Dişli ve sürekli şekilde çekme ve baskıya maruz kalan parçaların basılması için oldukça uygun bir filament çeşididir. Bildiğiniz üzere bir çok çeşit özellikte naylon maddesi çeşidi bulunmaktadır fakat 3 boyutlu yazıcılar için üretilen naylon filamentlerde ise 618 ve 645 kodlu naylon çeşididir. Bu filament petrol kaynaklarının polimerizasyonu ile elde edilir.

Naylon Filament
Naylon Filament

Naylon filament oldukça kendine özel bir filament çeşididir ve diğer filamentlerden kendini ayrılan özelliklere sahiptir. Naylon filamentlerin tercih edilmesinin nedenleri su şekilde sıralayabiliriz;

  • Naylon filament güç ve dayanıklılık konusunda diğer filamentlere göre birinci sırada yer alıyor desek yanlış bir tabir olmaz herhâlde. Diğer filamentlere kıyasla güç ve dayanıklılık konusunda ilk sırada yer almaktadır.
  • Naylon filament esneklik konusunda da PLA ve ABS filamentlere göre üstündür. Bu nedenden dolayı tercih de edilir.
  • Naylon filament eritilip yeniden sekil verilebilmesine olanak sağlayan bir filament çeşididir.
  • Yüzeyini boyama işlemi yapılması için uygundur.

Yukarıdaki listelediğimiz nedenlerden dolayı Naylon filament tercih edilmektedir. Sağlamlık konusunda rakiplerinden üstün olan bu filament çeşidi, ABS ile sağlamlıkta yarı içerisinde bulunmaktadır. Fakat esneklik göstermesi nedeninden dolayı bir adım öne geçer. ABS filament zorlamalarda esneme göstermez ve kırılma eğilimine girer. Bu nedenden dolayı sürekli sürtünme halinde olan dişli parçalar gibi 3 boyutlu parçalar için biçilmiş kaftan desek yanlış bir tabir olmaz herhâlde. Naylon filamentin çeşitli katkı maddeleri ile karıştırılıp daha güçlü hale getirilmiş Filament çeşitleri de bulunmaktadır. Örneğin fiber katkılı naylon filament ile baskılarınız daha sağlam ve özel koşullara uyum sağlayacak şekilde yapabilirsiniz. Fakat bu filamentlerin piyasada bulunması zordur ve özel üretimdir.

Naylon Filament ile Alınan Baskı
Naylon Filament ile Alınan Baskı

Özellikleri

Naylon filament hakkında bilgi vermiş olduğumuz yazımızın ikinci kısmı olan özellikler kısmında ise naylon filamentin özelliklerine değinecez. Naylon filamentin özelliklerine değinecek olursak şu şekilde sıralayabilmemiz mümkündür;

  • Esneklik konusunda yüksek derecede esnek olduğunu söyleyebileceğimiz bir filament çeşididir. TPU ve TPE gibi filamentler gibi esneme katsayısı yüksek olmasa da diğer filamentlere göre oldukça esnek olduğu söylenebilir.
  • Dayanıklılık ve sertlik konusunda oldukça yüksek bir kuvvete sahiptir. Bu nedenden dolayı ise bu filament tercih edilmektedir. Dayanıklılık ve sertlik konusunda en iyi filament çeşitlerinden birisidir.
  • Baskı alma sırasında çeşitli sorunlar karşılaşmanız mümkündür. Çarpılma ve kenarlarda kalkma yapabilir ve baskı hızınızın düşük olması gerekebilir.
  • Suda yada aseton gibi çözücü maddelerde çözülmez. Fakat filament saklar iken su ve nem olan yerlere koymamanız gereklidir. Çünkü naylon filament higroskopik yapıdadır ve havadaki nem emer. Böylelikle filament kullanılmaz hale gelebilir.
  • Baskı için tabla sıcaklığı 75 ile 90 derece arasında olması, 3 boyutlu yazıcının sıcaklığı ise 230 ile 270 derece de olması gereklidir. Bu değerleri ise Filament markasına göre belirlemekte fayda vardır.
  • Gıda maddeleri ile teması konusunda filament üreticisinin kılavuzuna bakmanız gereklidir. Bunun nedeni ise naylon filament farklı çeşitlerde hammaddeler ile üretilmektedir.
  • Isı ve yorgunluk dayanımı söz konusudur. Bu nedenlerden dolayı dişli parçalarda kullanılmaktadır.
  • Bu filament basımı esnasında yazıcı bulunduğu odayı havalandırmanız gerekmektedir. Azda olsa zehirli gaz salınımı yapmaktadır.
Naylon Filamentten Basılmış Pervane
Naylon Filamentten Basılmış Pervane

Naylon filament özellikleri bu şekilde olmaktadır. Şimdi ise Naylon filamentin kullanım alanlarını değinip yazımızı sonlandıracaz.

Kullanım Alanları

Naylon filamentin kullanım alanı kullanıcıya göre değişim gösterse de genellikle mekanik parçalar, dişli parçalar, menteşe gibi parçalarda oldukça sık kullanılmaktadır. Bunun dışında ise giysilerde bulunan fermuarda da kullanımı bulunmaktadır. Verdiğimiz örneklerde dikkat ettiyseniz genellikle aşınma, dayanıklılık gibi özellikler gerektiren yerlerde kullanımı bulunmaktadır.

Naylon Mengene Baskısı
Naylon Mengene Baskısı

Bu filament ile mekanik ve önemli şeyler basılmasının nedeni ise oldukça güzel özellikleri olduğu gibi fiyat bakımından pahalı bir filament çeşididir. Bu nedenden dolayı dayanıklılık gerektiren prototip parçaları gibi yapılarda kullanılabilir. Otomobil  bazı özel parçalarının basılmasında da bu filament kullanılması söz konusudur. Bu filament kullanırken fiyatını göz önünde bulundurarak kullanılması gereklidir. Her parça için bu filament kullanılması doğru bir durum değildir.

Naylon Filament Alınmış Baskı
Naylon Filament Alınmış Baskı
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_endi
    Beğendi
  • 0
    be_enmedi_
    Beğenmedi
  • 0
    g_l_c_k
    Gülücük
  • 0
    a_k
    Aşk
  • 0
    d_nme
    Düşünme
  • 0
    haval_
    Havalı

Ben Ömer Faruk. Konya'da Yönetim Bilişim Sistemlerinde öğrenim görmekteyim. Yazılım ve Arduino ilgi duymaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
PETG Filament Nedir ?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir